top of page

Universeel Soefisme

Universeel Soefisme

In 1910 vertrok de soefi wijze Hazrat Inayat Khan naar het westen.

Opgegroeid in India en met een sterke interesse in het spirituele, was hij welbekend met de veda's, het boeddhisme en het hindoeïsme. Zelf groeide hij op als moslim, en had ook een sterke band met de figuur van Christus. 

Toen hij in het westen optrad als muzikant, gaf hij eerst wat uitleg, en terwijl de Indische muziek niet ten volle geapprecieerd werd door westerse oren, wekten zijn woorden sterke interesse op

Hazrat Inayat Khan legde de nadruk op de eenheid van het spirituele, het gemeenschappelijke tussen alle tradities, de universaliteit van de Werkelijkheid. Vandaar de naam: Universeel Soefisme.

De spirituele ervaring, de spirituele werkelijkheid is Eén, en wordt door de verschillende religieuze tradities, levenshoudingen en geloven enkel vanuit een ander gezichtspunt beschreven. Maar woorden of beelden zijn onvoldoende. En toch laten we ons als mens vangen aan woorden, proberen we te beschrijven wat zich niet in woorden laat vangen. De Tao waarover men kan spreken is echter niet de Tao.

Hazrat Inayat Khan legde de nadruk op de eenheid van het spirituele, het gemeenschappelijke tussen alle tradities, de universaliteit van de Werkelijkheid. Vandaar de naam: Universeel Soefisme.

De leerlingen die door Hazrat Inayat Khan werden geraakt en gevormd, gaven op hun beurt, op hun eigen manier uitdrukking aan die universele waarheid. Elk op hun eigen manier - elke vogel zingt zoals hij gebekt is. Enkele van deze vertakkingen werden tradities met net iets andere methodes en na verloop van tijd kregen ze zelfs hun eigen namen - Sufi Way, Ruhaniyyat, Inayatiyya, Sufi Movement,...   Sommigen voelen zich meer aangetrokken tot de ene tak, anderen vonden een leraar naar hun hart bij een andere tak, of verkozen alleen het woord van Hazrat Inayat Khan zelf te volgen. 

Om te benadrukken dat ze echter behoren tot die ene grote familie, tot één traditie, en dat ze meer gemeenschappelijk hebben dan dat ze verschillen, werden al de tradities die hun wortels vinden in Hazrat Inayat Khan aangeduid als Universeel Soefisme.

Op deze website proberen we zo goed mogelijk elk van deze tradities een stem en een gezicht te geven.

bottom of page