top of page

Universeel Soefisme

Het Universeel Soefisme staat voor die vorm van mystiek, die levensvisie, die houding, die niemand uitsluit, maar de hand uitreikt naar iedereen die zoekt naar geluk, betekenisgeving in het leven, een manier om liefdevoller in het leven te staan, in contact te komen met zijn eigen innerlijke wezen en zo uit te reiken naar die Ultieme vorm van realiteit die in de verschillende tradities soms Tao genoemd wordt, God, Allah, Krishna, het Universum, de Ene, Jahweh, Shiva, Ahura Mazda en nog zoveel andere namen - die allemaal ontoereikend blijken.

De vorm waarin wij het Universeel Soefisme in het westen kennen, hebben we vooral te danken aan Hazrat Inayat Khan, die zijn leven hieraan wijdde. 

Wie was Hazrat Inayat Khan? Een introductie

Hazrat Inayat Khan was zowel musicus als mysticus, verenigde oost en west, en zijn woorden werden vaak neergepend door zijn toehoorders. Uit die woorden blijkt een enorme reikwijdte en  diepgang,  als het nu gaat over mystiek, religie, muziek of het menselijk hart en de menselijke psychologie.

Maar hij was vooral een warm man, vriendelijk, hartelijk en met een bijzondere aantrekkingskracht. 

Hij groeide op in een muzikale familie, in een wereld van poëzie en muziek, geliefd en in een warm nest. Aangetrokken door muziek, en later op zoek naar mystiek en spiritualiteit trok hij India rond, op zoek.  Hij vond er zijn meester, zijn Murshid, die hem initieerde in een soefi orde. Wat hij er leerde was geen theorie, maar een manier van zijn. 

Met die praktische kennis trok hij naar het westen, eerst naar de Verenigde Staten en later naar Europa. Hij kende er zo goed als niemand, maar trad op als musicus. De Indische muziek is van een heel andere aarde dan de westerse, en het westers publiek vond het wel interessant, maar kon zijn muziek eigenlijk niet naar waarde schatten. Echter, de uitleg die hij gaf intrigeerde, trok aan en na enige tijd werd de verspreiding van het soefisme zijn voornaamste werk en voornaamste doel. 

Op de volgende pagina's vind je een selectie van zijn woorden, een introductie in het leven en het soefisme van Hazrat Inayat Khan. 

bottom of page